3 pomysły na wyśmienite czekoladowe desery – sprawdź

Czekolada to chyba najpopularniejszy składnik deserów, dlatego możliwości w zakresie jej przygotowywania są naprawdę ogromne. Szukasz słodkich inspiracji? Dowiedz się, jak wykorzystać czekoladę na trzy sposoby!

Wilgotne ciasto czekoladowe

Pierwszy z naszych pomysłów to przyrządzenie wyśmienitego wilgotnego ciasta czekoladowego. Powstaje ono między innymi z mleka, masła i dobrej jakości czekolady, takiej jak czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel. Sekret udanego ciasta tkwi w jego skrupulatnym przygotowywaniu. Mąka powinna być solidnie napowietrzona i dokładnie przesiana, aby pozbyć się z niej zanieczyszczeń. Cukier musi natomiast całkowicie rozpuścić się w masie jajecznej. Masło i czekoladę musisz z kolei starannie rozpuścić w mleku, jednak nie doprowadzając do wrzenia. Tylko wówczas powstanie idealna masa czekoladowa, dzięki której ciasto będzie wilgotne. Szczegóły przygotowywania tego wspaniałego deseru znajdziesz pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/.

Makaron w sosie serowo-czekoladowym

Makaron i czekolada nie stanowią oczywistego połączenia, ale zdecydowanie warto poznać ten sycący deser, który równie dobrze nadaje się na słodki obiad czy przekąskę do pracy. Aby danie się udało, ser należy delikatnie rozpuścić na patelni wraz ze śmietanką i opcjonalnie płatkami chili, które dodadzą daniu pikanterii. Następnie w kąpieli wodnej należy roztopić czekoladę, dodać ją do sosu i starannie go wymieszać. Kolejny dodatek stanowią mrożone owoce leśne, na przykład jagody, maliny i jeżyny. Sos należy umieścić na talerzu, a na nim ułożyć makaron ugotowany al dente. To naprawdę wspaniała kompozycja smaków!

Czekoladowe markizy z kremem karmelowym

W warunkach domowych można przygotować także pyszne czekoladowe markizy z karmelowym kremem. Ciasto powstaje z mąki, cukru i kakao oraz jajka. Warto dodać do niego także aromatu waniliowego. Po zagnieceniu i schłodzeniu przez pół godziny w lodówce musisz je rozwałkować i wykroić ciasteczka. W trakcie ich pieczenia przygotuj nadzienie na bazie kremu karmelowego, cukru pudru i masła. Umieść je pomiędzy ciasteczkami, które z pewnością zrobią wrażenie na wszystkich domownikach!

Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here