Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa ma tylko jedną zasadę – wykluczenie z codziennego jadłospisu glutenu czego można było spodziewać się po samej nazwie. Źródłem wspomnianego glutenu są: pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. Natomiast produktami bezglutenowymi czyli bezpiecznymi w diecie bezglutenowej są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Należy jednak uważać na mąkę kukurydzianą, gryczaną i ryżową sprzedawaną w sklepie. Teoretycznie nie zawierają one glutenu, jednak mogą być zanieczyszczone glutenem na skutek między innymi mielenia w tym samym młynie. Dlatego dla bezpieczeństwa najlepiej kupować produkty z licencjonowanym znakiem ( przekreślony kłos ). Dieta bezglutenowa przeznaczona jest głównie dla osób z alergią na gluten lub celiakią – choroba o podłożu autoimmunologicznym, której podstawą leczenia jest eliminacja glutenu. Przed rozpoczęciem stosowania diety bezglutenowej należy skontaktować się z lekarzem bądź dietetykiem czy nie ma żadnych przeciwwskazań.

www.dbamofigure.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here