Chyba każdy uwielbia gotowaną kukurydzę, ale oczywiście nie każdy musi się znać na jej gotowaniu. Tutaj zależy, co chcemy dokładnie zjeść czy kukurydza ma być dodatkiem, czy gotujemy cała kolbę?

Jak długo gotować kukurydzę?

Jak długo gotować kukurydzęZaczynając od zakupów, należy zwrócić uwagę aby kolor jej był jasnożółty, kukurydza musi być miękka, nie może być wysuszona. Jeśli kupimy całkiem inną to po prostu nie będzie nam smakowała. Kiedy zabieramy się do gotowania kukurydzy, to obieramy ją z liści i myjemy. Można taką kukurydzę gotować, grillować albo nawet upiec. Wybieramy opcję łatwiejsza, więc jak długo gotować kukurydzę, oto podstawowe pytanie. W pierwszej kolejności gotujemy wodę w garnku wcześniej, nie tak jak z innymi warzywami, gdzie wrzucamy je wcześniej do zimnej wody. W dodatku do wody dodajemy trochę mleka oraz możemy dodać łyżeczkę cukru i w żadnym przepadku nie solimy wody. Przez sól kukurydza może zrobić nam się twarda, a to nie jest efekt o którym marzymy. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy naszą wcześniej przygotowaną kukurydzę i gotujemy przez piętnaście minut. Do tego czasu nasze warzywo powinno zrobić się miękkie, możemy co jakiś czas sprawdzać czy wcześniej już to nie nastąpiło, jeżeli na przykład chcemy uniknąć rozgotowania kukurydzy. Kiedy mamy pewność, że kukurydza jest gotowa to odsączamy ją z wody, dopiero wtedy solimy i polewamy masłem, wtedy smakuje idealnie. Jednak zachęcam gorąco, aby przygotować według uznania.

Gdybyśmy chcieli ugotować kukurydze, która kopiliśmy na dziale mrożonek w markecie, to na wstępie musimy ją rozmrozić. Z góry wiadomo, że będzie ona gorszej jakości niż świeża i odpowiednio dobrana kolba, ale czasami sytuacja nas zmusza do innych wyborów. Po rozmrożeniu kukurydzy, dalej postępujemy podobnie. Czekamy aż woda się zagotuje, dolewamy trochę mleka. Należy pamiętać żeby do wody dodać cukier a nie sól, bo ta druga pogorszy nam smak kukurydzy, która zrobi się niestety twarda. Po około piętnastu minutach gotowania się warzywa możemy skontrolować czy aby na pewno jest ono już gotowe, następnie odcedzamy kukurydzę, solimy i gotowe.

Jak podawać kukurydzę?

Podawać ją można na różne sposoby, od klasycznego obiadu, przez przekąski po wiecznie ukochaną przez każdego pizzę. Cała kolba kukurydzy jest najczęściej podawana z masłem i znana jest jako bardzo popularna przekąska, wiele młodych ludzi uwielbia kukurydzę, jednak często można się spotkać też z osobami, które jej nie lubią i jest to zrozumiałe.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here