Jak zrobić frytki

Nie ma na świecie osoby która nie lubi chrupiących frytek. Jak zrobić frytki idealne? Możemy zrobić je sami w zaciszu domowym. Niektórzy oczywiście powiedzą, że jeśli chodzi o idealne frytki to wystarczy kupić mrożone i wrzucić do frytownicy. Być może jest to szybki sposób jednak domowe frytki są na pewno zdrowsze i przede wszystkim zawsze dostępne -wystarczy mieć kilka ziemniaków. Aby zrobić naprawdę idealne frytki nie wystarczy pokroić ziemniaka i wrzucić go na tłuszcz. nie ma wątpliwości że domowe frytki są znacznie lepsze z jakiejkolwiek pulpy które zjadamy w fast foodach.

Jak zrobić frytki?

Jak zrobić frytkiPo pierwsze trzeba pokroić ziemniaki w słupki. nie muszą być one jednakowej długości jednak bardzo ważne jest aby miały jednakową szerokość. Że będzie inaczej frytki nie usmażą się tak samo: część będzie zbyt miękka natomiast część zbyt twarda.
W pierwszej kolejności pokrojone ziemniaki należy zalać zimną wodą i płukać pod bieżącą wodą po to żeby usunąć skrobię ziemniaczaną z wnętrza. Następny krok to pod gotowanie frytek. Pokrojone w słupki wrzucamy do garnka ze świeżą, nie soloną wodą i czekamy aż woda zawrze. Następnie podgotowujemy na malutkim ogniu kilka minut, po to aby nieco zmiękły. Frytki smażone w głębokim tłuszczu we frytownicy. Jeżeli nie posiadamy tego urządzenia równie dobrze możemy wykorzystać do tego głęboką patelnię.
Tłuszcz należy rozgrzać do temperatury około 140 stopni Celsjusza i przez chwilkę smażymy frytki aby nabrały złotego koloru. Następnie wyciągamy je z oleju i odsączamy z tłuszczu. odstawiamy je, żeby ostygły a kiedy już są zimne wkładamy je do lodówki. gdy frytki będą już całkiem zimne wyciągamy je i ponownie rozgrzewamy olej do 170 stopni i złożymy jeszcze raz. Frytki są idealne kiedy są mocno zarumienione. po wyciągnięciu odsączamy jest tłuszczu jeszcze raz i solimy. Należy pamiętać aby nie nadużywać soli.

Warto frytki przygotować samodzielnie

Po opisie widać, że jeśli chodzi o to jak zrobić frytki idealne musimy włożyć w to nie co pracy, ale warto ponieważ domowe frytki nie mają żadnej konkurencji z tymi z fast foodów.
Przygotowanie takich frytek zajmuje nam sporo czasu i zabawy, jednak to bardzo ważne jeżeli frytki są podstawą naszego obiadu, szczególnie wtedy gdy jedzą je również dzieci.
Takie domowe frytki możemy podawać z mięsem, surówkami bądź z samym ketchupem. Idealną opcją do frytek jest sos. Łatwy sposób możemy go wykonać. Wystarczy jedynie kilka składników:

  • majonez,
  • ketchup,
  • musztarda,
  • sok z cytryny,
  • czerwona ostra papryka,
  • sól,
  • pieprz.

Należy wymieszać dwie łyżki majonezu, ketchupu oraz musztardy, następnie skropić wszystko sokiem z cytryny doprawić przyprawami i gotowe.
Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here