Klasyka w najlepszym wydaniu – kiełbasa z grilla

Idealnie przyprawiona, z chrupiącą skórką, miękka w środku… Chyba każdy miłośnik grillowanej kiełbasy chciałby zawsze uzyskiwać taki efekt. Jednak w czym tak naprawdę tkwi sekret znakomicie przygotowanej kiełbasy? Oprócz dobrej jakości mięsa wystarczy tylko trzymać się kilku prostych zasad.

Jak grillować kiełbasę?

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że nie ma nic skomplikowanego w grillowaniu kiełbasy. Nic bardziej mylnego! Aby odkryć prawdziwą jakość tego mięsa, warto przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze kupując kiełbasę na grilla, warto pamiętać, że nie powinna być drobno mielona. Lepiej wybierać tłustą i niezbyt słoną. Po drugie ważne jest jej odpowiednie przygotowanie. Kilka godzin przed grillowanie powinno się ją wyjąć z lodówki, by mogła nabrać temperatury pokojowej. Wówczas proces obróbki termicznej będzie szybszy i unikniemy nadmiernego przypalania skórki.

Czego jeszcze unikać podczas grillowania kiełbasy? Przede wszystkim pośpiechu! Aby mięso nabrało odpowiedniego smaku i aromatu, potrzebuje trochę czasu. Zbyt duży ogień i za dużo węgla nie sprzyja grillowaniu kiełbasy. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, lepiej żeby węgiel trochę się zażył i wytwarzał dużo dymu.

Grillowana biała kiełbasa z cebulą

Kiełbasa z grilla to niemal obowiązkowy element imprezy rodzinnej na świeżym powietrzu. Wybór mięsa zależy od naszego gustu i smaku. Niektórzy z nas są zwolennikami białej kiełbasy, a inni tradycyjnej. Nasza pierwsza propozycja to biała kiełbasa z cebulą i aromatycznymi przyprawami do grilla. Jak przygotować mięso przed pieczeniem? Białą kiełbasę można wcześniej sparzyć, ponacinać w poprzek z dwóch stron na głębokość około 4 mm. Mięso najlepiej grillować na aluminiowej tacce. Wówczas będziemy mieli pewność, że skórka nie spali się, gdy mięso jeszcze nie będzie gotowe. Kiełbasę możemy oprószyć dowolnymi przyprawami, warto zdecydować się na mieszankę ziołową do grilla. Gotowe danie możemy podawać z chlebem, dowolnymi warzywami oraz dipami, na przykład Sosem czosnkowym lub tatarskim WINIARY albo Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Szaszłyki z grilla

Tradycyjna czy biała kiełbasa są pyszne same w sobie, jednak czasami warto nieco urozmaicić przepis. Co na grilla warto podać naszym gościom? Oczywiście szaszłyki! Istnieje ogromna liczba kombinacji składników, smaków i aromatów. My proponujemy pyszne, kolorowe szaszłyki z mięsem i warzywami. Do przygotowania tego dania wykorzystamy oczywiście kiełbasę, filet z kurczaka, cukinię, cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą i pieczarki. Szaszłyki są trochę bardziej pracochłonne niż tradycyjna, grillowana kiełbasa, jednak mogą okazać się hitem podczas imprezy. W pierwszej kolejności należy wszystkie składniki pokroić na równe kawałki – kiełbasę na grube plastry, pierś z kurczaka w kostkę, cebulę w krążki, paprykę w kawałki, cukinię i pieczarki na plastry. Składniki można nadziewać na patyczki w dowolnej kolejności, jednak warto pamiętać, aby zachować odpowiedni odstęp, by zarówno warzywa, jak i mięso równomiernie się upiekły. Szaszłyki doskonale smakują z Sosem czosnkowym WINIARY.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here