Pozytywne i negatywne skutki picia kawy

Co zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona? Co przyśpiesza metabolizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej u mężczyzn? Kawa. Ten napój, który w Europie pijemy od jakichś 400 lat. To nie wszystkie pozytywne cechy, które posiada kawa. Według niepotwierdzonych jeszcze badań ten napój może ograniczać rozwój próchnicy. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia marskości wątroby. Pijąc ten napój z palonych ziaren kawowca zabezpieczamy się także w dużym stopniu przed cukrzycą typu II. Za tymi pozytywnymi działaniami kawy na nasz organizm idą także negatywne. Wypijając jej dużą ilość możemy zwiększyć uczucie lęku i zdenerwowania. Jednoczenie kofeina uzależnia fizycznie. Wyobrażacie sobie poranek bez małej czarnej? Napar z ziaren kawowca wypity wieczorem może utrudnić zasypianie, choć w przypadku niektórych osób może powodować senność. Ale uwaga, wypicie 80 filiżanek jednocześnie może spowodować śmierć. Wypicie 4 filiżanek kawy dziennie już jest dużą ilością i może powodować negatywne skutki.

www.ekogazeta.com.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here