Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia na zimę

Zwyczaj przygotowywania i przechowywania jedzenia na zimę nie odszedł do lamusa. W wielu domach, w miastach i na wsiach, robi się przetwory na zimę. Najczęściej wykorzystuje się owoce i warzywa z własnego sadu i ogrodu lub sprezentowane przez przyjaciół – ogrodników.Niektórzy kupują owoce i warzywa na targu i w sklepach, byle tylko mieć zdrowe konfitury, dżemy, sałatki, kiszonki itp. Żaden kupowany w sklepie produkt nie zastąpi jedzenia domowego, w którym nie ma sztucznych konserwantów, barwników i innej chemii. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia na zimę wymaga sporo zachodu. Drylowanie, siekanie, krojenie, smażenie, pasteryzowanie wymaga dużo czasu, a także takich akcesoriów jak odpowiednie narzędzia kuchenne, choćby ostrych noży, drylownicy i garnków z grubym dnem, w którym konfitury się nie przypalają. Meble kuchenne muszą znosić opryskiwanie sokiem z drylowanych wiśni, a potem jeszcze pomieścić dziesiątki słoików ze smaczna zawartością. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia wymaga zaangażowania całej rodziny. Jest to sposób na spędzanie czasu na wspólnej pracy, a przy okazji można nauczyć dzieci trudnej sztuki kulinarnej.

www.7dak.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykuł(Nie)lada możliwości
Następny artykułDruga odsłona mebli

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here