Przygotuj się na święta – upiecz pierniczki

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej i warto już teraz zastanowić się nad potrawami, które znajdą się na naszym stole. Karp, pierogi oraz barszcz to doskonałe preludium dla rodzinnych rozmów przy wspólnej wieczerzy. Świąteczne aromaty powinny być jednak uzupełnione słodkimi, korzennymi nutami. Domowej roboty ciasteczka lub pierniki to propozycje, których nie może zabraknąć podczas Świąt!

Miodowa wariacja

Aromatyczne korzenne nuty zapachowe przywodzą nam na myśl Święta. Doskonałym przykładem będą korzenne ciasteczka! Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników

  • 200 gramów miodu
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów cukru pudru
  • jajka
  • 120 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 gramów przyprawy do piernika

Do dekoracji wypieków możesz również użyć lukru. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:

  • białka jajka
  • 200 gramów cukru pudru

Warto wspomnieć, że świąteczne wypieki to doskonała okazja na wspólne spędzenie czasu. Przygotowując ciasteczka, które pojawią się na naszym stole, dobrym pomysłem będzie zaangażowanie także najmłodszych członków rodziny!

Przygotowujemy ciasto

Świąteczne pierniki powstają naprawdę szybko. Na przygotowanej wcześniej stolnicy wysyp mąkę i sodę oczyszczoną oraz ulubioną przyprawę korzenną. Skorzystaj także z 200 g cukru pudru. Następnie dodaj ogrzane do temperatury pokojowej masło i rozpocznij siekanie. W tym celu najlepiej użyć ostrego noża. Następnie zrób w cieście dołek, do którego wlejesz miód i wbijesz jajko. Przystąp do wyrabiania ciasta i kontynuuj tę czynność, dopóki wszystkie składniki nie stworzą jednolitej masy.

Gdy ciasto będzie gotowe, czas na jego rozwałkowanie. Najpierw stolnicę podsyp mąką. Grubość placków nie powinna przekraczać 3 mm. Pamiętaj, że ciasto wyrośnie w piekarniku, więc twoje ciasteczka będą sporo grubsze. Czas na najprzyjemniejszą część przygotowywania pierników! Przy pomocy foremek, szklanki lub noża wycinaj finezyjne kształty. Gdy całe ciasto będzie już podzielone, rozłóż pierniki na blasze, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiednio dużych odstępów, ponieważ ciasteczka z pewnością wyrosną.

Pierniki powinny piec się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Nie otwieraj piekarnika na zbyt długo, aby nie pozbywać się ciepła. Dzięki temu natychmiast umieścisz we wnętrzu pieca kolejne partie ciasteczek, skracając tym samym proces ich przygotowania. W trakcie pieczenia możesz zająć się przyrządzić lukier, ucierając białko z cukrem pudrem. Pierniki najlepiej dekorować tuż po opuszczeniu pieca. Gotowe ciastka zamknij na jakiś czas w blaszanym pudełku. W ciągu kilku dni powinny stać się mięciutkie, dzięki czemu będą rozpływać się w ustach podczas świątecznej uczty.

Dekoracja przygotowanych wypieków

Do ozdobienia pierników możesz, poza lukrem, użyć różnorodnych składników. Jednym z nich jest gęsta, roztopiona czekolada. Pokruszoną tabliczkę wystarczy umieścić w kąpieli wodnej. Polewa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli czekoladę wymieszać z masłem. Do twojej dyspozycji pozostają również kandyzowane owoce, orzechy i inne bakalie, a dzięki wykorzystaniu barwników spożywczych stworzysz lukier w wielu kolorach. Piękne wypieki będą świetnie prezentować się nie tylko na stole, ale także na instagramowym zdjęciu!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here