Ryż a odchudzanie

Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a zaraz po niej sezon na odsłonięte brzuszki i krótkie spodenki. Coraz więcej pań, jak również i panów podejmuje w tym czasie decyzję o odchudzaniu. Nie każdy jednak od razu pędzi do dietetyka i dostaje indywidualnie dopasowaną do organizmu dietę. Wiele osób stara się rozsądniej wybierać produkty do spożycia, niektóre wyeliminować, a niektóre wprowadzić. Ale skąd wiadomo które to które? Wokół niektórych produktów narosło wiele mitów i ich rzekomym efekcie odchudzającym. Dzisiaj przyjrzymy się niektórym produktom spożywczym i ich wpływie na odchudzanie

Ryż a odchudzanie
Jeśli chodzi o ryż a odchudzanie, to tutaj sprawa nie jest do końca taka prosta. Istnieje bowiem wiele odmian ryżu, można go również przygotowywać na wiele różnych sposobów. Nie ulega wątpliwości, że produkty jak najmniej przetworzone są najzdrowsze. Tak jest również w tym przypadku. Dziki, niełuskany ryż jest najbardziej zdrowy, zawiera bowiem największą ilość błonnika tak pożądanego we wszystkich dietach odchudzających. Dobrze, żeby ryż był ugotowany al dente, gdyż dzięki temu zmniejsza się jego indeks glikemiczny. Jeśli wybieramy jednak ryż biały, to należy pamiętać, aby jego również nie rozgotowywać, gdyż taki ryż jest najmniej zdrowy. Dobrze, żeby każde ziarenko dało się od siebie odkleić. Biały ryż oprócz tego, że zawiera mniej błonnika, ma również mniejszą ilość cennych składników mineralnych.

Makaron a odchudzanie
Decydując się na makaron podczas diety odchudzającej, wybierajmy makaron pełnoziarnisty. Jest on ciemniejszy od makaronu „normalnego”, zawiera więcej składników odżywczych oraz związków mineralnych. Nowością na rynku jest makaron bezglutenowy, wykonany w całości z mąki kukurydzianej. Taki makaron nie klei się podczas gotowania, jest również odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej. W przypadku makaronu, tak samo jak w przypadku ryżu, warto pilnować tego, aby makaron nam się nie rozgotował, gdyż znacząco podnosi się wtedy jego indeks glikemiczny. To z kolei powoduje większy wzrost ilości cukru w organizmie i większy wyrzut insuliny. Ten fakt ma znaczenie szczególnie w przypadku osób z cukrzycą.Na rynku dostępnych jest coraz więcej makaronów z innych mąk niż pszenica. Warto poeksperymentować w kuchni i spróbować innych rodzajów makaronów, ze względu na to, że jest to źródło węglowodanów złożonych, które powinny być podstawą każdej diety, również tej odchudzającej.

Pieczywo a odchudzanie
Niektórzy przechodząc na dietę odchudzającą automatycznie rezygnują ze spożywania pieczywa. Jest to błąd, ponieważ pieczywo jest również źródłem węglowodanów złożonych, które powinny być podstawą naszej diety, jak zostało to już wspomniane wyżej. W tym przypadku również warto zastanowić się, jakie pieczywo będzie najbardziej odpowiednie. Generalnie zasada jest taka, że im bardziej nieoczyszczona jest mąka użyta do wypieku chleba, tym pieczywo z takiej mąki – zdrowsze. Na liście produktów nieodpowiednich na diecie odchudzającej znajdzie się natomiast biały chleb oraz bułki kajzerki.

www.zdrowakroplakrwi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPozycjonowanie
Następny artykułSiofor na odchudzanie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here