Zmień dietę na zdrową

W dzisiejszym świecie, w którym oddychamy skażonym powietrzem, nagminnie bierzemy leki, mamy problemy z alergiami i dużą część populacji dopadają choroby nowotworowe coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je. Produkty spożywcze, które wychodzą z fabryk wielkich, światowych koncernów, często zawierają polepszacze, konserwanty, sztuczne słodziki czy składniki zwiększające objętość produktu. Dlatego powiększa się rzesza konsumentów, która kupując jedzenie dokładnie czyta etykiety.

Same zalety pełnowartościowych potraw
Jedzenie jak najmniej przetworzone, bez polepszaczy i sztucznych dodatków ma wiele zalet. Nie tylko lepiej smakuje, ale także szybciej czujemy się najedzeni, metabolizm funkcjonuje prawidłowo, możemy oddalić od siebie widmo cukrzycy, nadwagi. Jest też pełnowartościowe jeśli chodzi o witaminy i minerały, wzmacnia odporność organizmu, poprawia funkcjonowanie mózgu, sprawia, że kości są twardsze, bardziej odporne na złamania. Pełnowartościowe posiłki zwiększają także poziom energii, sprawiają, że czujemy się mniej senni, mamy mniejsze skłonności do depresji i krótkotrwałych spadków nastroju.

Wiele sposobów na poprawę diety
Chcąc ograniczyć używanie w kuchni jedzenie wysoko przetworzonego warto nawet małymi krokami wprowadzić do niej zdrową żywność (polecam sklep http://www.sklepsmakosz.pl/). Pod hasłem “zdrowe odżywianie” kryje się nie tylko spożywanie dużej ilości warzyw i owoców z ekologicznych upraw, ale także kasz, pełnoziarnistego pieczywa, makaronów czy ryżu. Popularny i tani olej, którego używamy do smażenia, warto zastąpić oliwami, które także znakomicie nadają się do przyrządzania dressingów do sałatek. Potrawy lepiej przyprawiać ziołami niż solą albo kostkami rosołowymi, a dzieciom można podawać słodycze, ale najlepiej te zawierające orzechy czy różne nasiona, również sezam. Zdrowe odżywianie może być tanie i niezwykle smaczne.

www.wrastajacypaznokiec.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here