Brokuły - jak je gotować?

Brokuły są jedną z odmian warzyw kapustnych. Warzywo to pochodzące z Cypru znane jest na świecie od bardzo dawna. Chętnie uprawiane już było w starożytnym Rzymie i Grecji. Współcześnie również bardzo cenimy brokuły, ponieważ poza wyrazistym smakiem są bardzo odżywcze dla naszego organizmu. Brokuły na dużą skalę uprawiane są w Polsce, w Anglii, we Francji, Włoszech, Hiszpanii. Brokuły można przyrządzać na wiele sposobów. Osoby, które nigdy ich nie jadły, a chciałby spróbować pytają, jak gotować brokuły ? Na wstępie trzeba zaznaczyć, że aby brokuły nie straciły intensywnie zielonego koloru, a były smaczne i odżywcze nie należy ich długo gotować. Najlepszym wyjściem jest ugotowanie ich na parze. Ponieważ wtedy nic nie stracą ze swojej wartości. Nie trzeba ich też wkładać do zimnej wody i wstawiać do gotowania. Gdyż zanim się ugotują stracą wiele cennych wartości, które pozostaną w wodzie. Chyba, że jest to zupa na bazie brokułów, to wówczas woda pozostanie również skonsumowana. Natomiast, gdy chcemy ugotować je same w wodzie, to najpierw trzeba zagotować wodę z niewielką ilością soli i cukru. Do gotującej się wody wrzucić podzielone na kawałki brokuły. I gotować około dziesięciu minut. Następnie odlać z nich wodę i wyłożyć kawałki na talerz. Czyli postępować tak, jak w przypadku kalafiora. Brokuły są jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. A więc bardzo cennym dla nas pokarmem zapobiegającym powstawaniu nowotworów, wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy, anemii. Regulują poziom cukru, wpływającym dobrze na wzrok i na cały układ odpornościowy człowieka. Dzięki temu, że są bogate w potas udrażniają naczynia krwionośne, w efekcie czego normują ciśnienie krwi. Brokuły są wskazane osobom będącym w trakcie kuracji odchudzającej, bo są niskokaloryczne. W 100 gramach posiadają około 30 kalorii i są bogate w błonnik. Poza tym jest w nich trochę węglowodanów, trochę białka, bardzo mało tłuszczu, ale za to sporo wody. Jest witamina A, C, K, B i kwas foliowy. Oraz minerały: wapń, potas, żelazo, fosfor, cynk, sód.

www.4emotion.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWybór akumulatora
Następny artykułZa małe buty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here