Czym nasączyć biszkopt?

Pieczenie ciast nie jest czynnością wymagającą wybitnych zdolności, talentów, wysiłku. Przygotowanie domowego ciasta to wielka satysfakcja dla gospodyni, która częstuje gości i domowników smacznym wypiekiem bez chemicznych dodatków. Wśród miłośników domowych wypieków rzadko spotyka się mistrzów, którzy radzą sobie doskonale z każdym wypiekiem. Mamy swoje ulubione ciasta, które nam zawsze wychodzą. Jedni potrafią ciasto drożdżowe zamieszać chwilę, bez większego wysiłku i przykładania się, a ciasto wyjdzie za każdym razem idealne. Te same osoby próbując upiec doskonały równy, puszysty biszkopt skazane są na porażkę nawet, gdy stosują najlepsze przepisy i porady mistrzów cukiernictwa. Ale warto ćwiczyć, warto próbować – przecież kiedyś musi się udać?
Zrobienie domowego ciasta na urodziny czy imieniny to dobry pomysł na niespodziankę dla członków rodziny, albo prezent dla solenizanta. Zamiast kwiatów i nie zawsze trafionego podarunku możemy wybrać się na imprezę z tortem własnej produkcji.
Najpierw trzeba upiec biszkopt. Do tego rodzaju ciasta używa się tylko trzech składników: jaj, mąki, cukru. Przepisy z dodatkami typu ocet, woda, proszek do pieczenia są może dobre, ale z tymi składnikami robi się ciasta biszkoptopodobne, a nie biszkopt tortowy. Najpierw świeże jaja o temperaturze pokojowej należy umyć i rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać do nich partiami cukier. Po około 10 minutach ubijania powinniśmy otrzymać idealną bezę z rozpuszczonym cukrem. Do białek należy dodać pojedynczo żółtka i ubijać na wolnych obrotach. Masa jajeczna powinna być pulchna i biała. Na koniec za pomocą łopatki silikonowej lub rózgi należy wmieszać w masę odmierzoną wcześniej i przesianą mąkę. Biszkopt wlany do formy ze spodem wyłożonym papierem piecze się około 30 minut w temperaturze 180 stopni w ustawieniu góra-dół.
Po wystudzeniu można robić tort. Powinien być wilgotny i miękki. Czym nasączyć biszkopt, aby dodać mu wilgoci i nie zdominować smaku kremu? Najlepiej przygotować poncz z herbaty, cukru i soku z cytryny. Można użyć samej wody przegotowanej z cukrem i z dodatkiem soku. Jeśli tort będą jeść dorośli możemy nasączenie wzbogacić przez dodanie rumu czy likieru.

www.normalsi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here