Sushi

Sushi to niesamowicie smaczne danie kuchni japońskiej, które składa się przede wszystkim z ryżu, surowych ryb i wodorostów. Do tego mogą dochodzić różne dodatki. Zazwyczaj jedzone jest specjalnymi pałeczkami, chociaż można jeść je również ręką. W krajach europejskich jedzone jest zazwyczaj na lunch, obiad czy kolację. Podawane jest w towarzystwie słonego sosu sojowego oraz ostrej pasty wasabi. Jest bardzo nietuczące i wydaje się świetnym zamiennikiem smażonych potraw kuchni europejskiej.

Ponieważ sushi w lokalach nie jest tanie, nie każdy może sobie na nie często pozwolić. Jednakże zrobienie sushi w domu samodzielnie jest znacznie tańsze. Nie jest to czynność bardzo trudna, a dzięki niej możemy się delektować sushi w domu za niewielką cenę.

Do przygotowania sushi możemy kupić gotowe zestawy, które nam w tym pomogą. W ich skład wchodzą zazwyczaj maty bambusowe, które pomagają w tworzeniu rolek sushi, a także niezbędne dodatki jak ocet ryżowy niezbędny za zaprawiania japońskiego ryżu, prasowane algi morskie do zawijania rolek, japoński ryż specjalny do przygotowywania sushi – jest to podstawa do przygotowania tej potrawy. Zestawy często zawierają też ostry chrzan wasabi oraz marynowany młody imbir, który służy do oczyszczania kubków smakowych pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi. Ceny takich zestawów to około 50-60 złoty.

Można również samemu skompletować zestaw z podanych powyżej składników.
Do wykonania sushi będziemy również potrzebować świeżych składników, w zależności od naszych własnych upodobań może to być:
– łosoś
– tuńczyk
– awokado
– tykwa
– omlet japoński
– serek Philadelfia
– czarny sezam
– ogórek
– grzyby shitake

Najłatwiej w domu jest wykonać maki lub futomaki (z japońskiego futo – gruby). Są to zawijane rolki wypełnione ryżem i dodatkiem lub dodatkami. Jest to jeden z najbardziej upowszechnionych typów sushi.

Jak zrobić sushi?
Ryż należy ugotować według instrukcji na opakowaniu, następnie doprawić octem ryżowym. Ryż i dodatki kłaść na płatach alg morskich i zawijać z pomocą bambusowych mat. Pokroić na szerokość 2 cm. Smacznego.

workshopofnature.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here