kawa

Kawy mleczne to nie tylko aksamitna konsystencja napoju i jego apetyczny wygląd, ale również wyśmienite doznania dla kubków smakowych. Dziś, aby się nimi delektować, nie musimy odwiedzać najlepszych kawiarni. Wystarczy wyposażyć się w dobry ekspres do kawy i dodatkowe akcesoria, na przykład spieniacz do mleka. Dowiedz się, jak samodzielnie przygotować doskonałe mleczne kawy w domowym zaciszu, korzystając z ekspresu ciśnieniowego na kapsułki!

Mokka ze słodkimi akcentami

Mokka to pyszna kawa, która pozostaje nieco w cieniu wobec bardziej popularnych cappuccino i latte. Jeśli chodzi o składniki, ich lista jest podobna, jak w przypadku latte. Różnica polega na tym, że mokka nie zawiera spienionego mleka, lecz po prostu podgrzane. Dzięki temu jest z pewnością łatwiejsza w przygotowaniu, zwłaszcza w domowych warunkach. Aby przygotować pyszny napój wystarczy prosty ekspres do kawy, z którego uzyskamy pyszne espresso gotowe do zmieszania z mlekiem. Klasyczna mokka jest wzbogacona o czekoladowe akcenty, które nadają jej deserowego charakteru.

Recepta na idealne cappuccino

Przejdźmy teraz do lepiej znanego cappuccino. Ta klasyczna kawa powstaje z espresso o objętości 25 ml oraz 100 ml mleka. Kluczową rolę odgrywa tutaj gęsta pianka, dlatego do jej przygotowania najlepiej wybrać mleko o dużej zawartości tłuszczu i białka. Idealnym sposobem przyrządzania cappuccino w domowym zaciszu jest kapsułkowy ekspres do kawy wyposażony w spieniacz do mleka, na przykład Nespresso Expert&Milk. Duży pojemnik na wodę o objętości 1,2 l sprawia, że za jednym razem można przygotować wspaniałe cappuccino dla wielu osób. Choć klasyczną kawę przygotowujemy w prosty sposób, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jej smak urozmaicić pierniczkową posypką lub pokruszonymi biszkoptami. Ciasteczkowe cappuccino cieszy się niezwykłą popularnością i nic w tym dziwnego – tej pysznej kawie trudno nie ulec!

Delektuj się wyśmienitym latte

Równie popularną kawą jest latte. Ma ona wiele podobieństw do cappuccino, jednak do przygotowania tej kawy wykorzystuje się znacznie więcej mleka. Powinno ono zostać spienione tylko częściowo. Nawet posiadając mały ekspres do kawy bez specjalnej dyszy, można delektować się pyszną kawą latte we własnym domu. Wystarczy wyposażyć się w profesjonalny spieniacz do mleka, na przykład Nespresso Aeroccino3. To urządzenie charakteryzujące się cichą i błyskawiczną pracą. W przypadku kawy latte podawanej w wysokich szklankach, częściowo spienione mleko wlewamy do naczynia, w którym wcześniej znalazło się espresso. Choć klasyczne latte ma wielu zwolenników, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podkreślić jego aromat – szczególnie w jesienne i zimowe dni. Dekorując puszystą piankę odrobiną startej skórki pomarańczowej lub dyniowym syropem, z pewnością zaskoczymy naszych bliskich małym kawowym dziełem sztuki!

Latte macchiato – uczta również dla oczu

Latte macchiato to kolejny, mocno mleczny wariant kawy. Aby ją przyrządzić, wystarczy ten sam zestaw akcesoriów, jak w przypadku klasycznej latte. Różnica polega jednak na tym, że w przypadku latte macchiato to espresso dolewamy do mleka znajdującego się w szklance. Należy tego dokonać delikatnie, wlewając je po ściance. Dzięki temu napój tworzy trzy warstwy – płynne mleko na spodzie, intensywną kawę w środku i piankę z wierzchu. Latte macchiato prezentuje się naprawdę wyjątkowo!

Flat White, czyli solidna porcja energii

Swoich entuzjastów wśród kawoszy posiada także flat white wywodząca się z Australii. Powstaje ona z pojedynczego lub podwójnego espresso zalanego mleczną pianką, której objętość wynosi dokładnie połowę objętości kawy. W ten sposób pianka tworzy płaską strukturę, czemu kawa zawdzięcza swoją nazwę.

Bogactwo mlecznych kaw ma wiele do zaoferowania wielbicielom delikatniejszych smaków. Wystarczy ekspres do kawy oraz spieniacz do mleka i odrobina fantazji, aby w domowym zaciszu cieszyć się tymi pysznymi napojami!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here